Resized_20190703_104658
Före glidgjutning
Resized_20190703_145006
Efter glidgjutning

Glidgjutning

En skorsten som stått oanvänd i ett antal år kan vara i behov av en skorstensrenovering för att återigen bli godkänd att använda. Det kan också handla om en skorsten med rökkanaler som har blivit utdömda och fått eldningsförbud på grund av vittring.

För att inte röken ska sippra ut genom skorstensmuren och hamna på helt fel ställen i huset krävs det att rökkanalen är tät. En tät kanal ger lägre brandrisk och ett bättre drag, så därför är det viktigt att se till att du har en fullt fungerande skorsten.

Renovera skorstenen

Vi hjälper dig med skorstensrenoveringen och utför en så kallad glidgjutning. Riktigt enkelt förklarat så rengörs först skorstenen från sotrester, en klump förs ner till botten och keramisk glidgjutningsmassa förs ner i rökkanalen. När klumpen dras uppåt trycks gjutningsmassan in i håligheter och sprickor och tätar rökkanalen och ger den släta, fina och hela väggar. Värmer du dessutom upp ditt hus genom att elda med ved, så är glidgjutning en väldigt lämplig metod att använda.

Ett alternativ till glidgjutning är att lägga nya och kanske böjbara insatsrör i skorstenen, men då kan själva rökkanalen bli mycket trängre vilket kan ge sämre drag och göra att effekten av eldandet inte blir lika bra. Det krävs alltså mer energi för att värma upp huset. Vilken metod som är bäst beror på valet av panna. Olika pannor kräver olika rökkanaler för att vara som mest bränsleeffektiva.

Elda i öppna spisen för hemtrevnadens skull

En glidgjutning är ofta ett billigare alternativ än att installera ett helt nytt värmesystem som inte kräver en fungerande skorsten, och även om du har ett annat värmesystem redan så är det alltid trevligt att kunna använda den där kaminen eller öppna spisen under kalla vinterkvällar eller med en brasa på självaste julafton.

Kontakta oss gärna för mer information och för en offert, och se vad vi kan hjälpa just dig och din skorsten med. Skorstenen kan sägas vara husets lungor så det gäller att ta väl hand om skorsten och rökkanaler.

Glidgjutning: från 1200kr efter rotavdrag ink. moms

 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Du har inga produkter i varukorgen.