Insatsrör till din skorsten

Ett sätt att renovera en skorsten med vittrad rökkanal är att lägga i insatsrör. Det är en relativt billig och enkel metod och om du är av den händiga och noggranna typen kan du dessutom göra detta själv om du följer rätt anvisningar, skriver ner och redogör för detta till skorstensfejarmästaren samt har typgodkännande bevis på materialet. Vi säljer rätt utrustning och kan även hjälpa dig med att få jobbet gjort. Efter installationen krävs endast en provtryckning och inspektion av en skorstensfejarmästare innan det är tillåtet att använda skorstenen igen.

Hur går det till?

Du installerar ett rostfritt, dubbelmantlat och flexibelt rör i skorstenskanalen. Röret monteras uppifrån och ner genom hela skorstenens längd. Vid eldstaden monteras en bottenkona för att samla upp all rök så att den inte kan sippra ut mellan röret och skorstenen. Normalt sett får ett hål tas upp på 20 – 30 centimeters höjd och där muras bottenkronan in.

Mellan insatsröret och murstocken fylls det sedan ut med vermikulit, ett värmetåligt material i flingform som isolerar skorstenen och insatsröret. En skorsten med insatsrör har lägre yttertemperatur än en skorsten utan, så att murstocken kommer inte att bli lika varm som tidigare.

Högst upp i skorstenen sätts ett toppfoder för att inte väder och vind ska rinna ner i vermikuliten. Slutligen kan en skorstenshuv med fågelskydd vara kronan på verket för att hindra glada kajor från att bygga bo och täppa till rökkanalen.

Insatsrör kan vara ett alternativ till glidgjutning av skorstenen i samband med en skorstensrenovering. Vilket du väljer beror på vilket som passar bäst för just ditt hus och din skorsten. I vissa hus utgör även murstocken en betydande värmekälla eftersom själva murstocken ackumulerar värme från rökkanalerna och avger denna värme långt efter att brasan brunnit ut.

Kontakta oss för offert och rådgivning i kontaktformuläret, så återkommer vi så snart vi kan. Du kan även ringa eller mejla oss. Med din skorsten i fokus hjälper vi dig med stort och smått.

 

Insatsrör: från 1200kr efter rotavdrag ink. moms

 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Du har inga produkter i varukorgen.